بسته بندی هوشمند؛ تضمین کیفیت، ایمنی و سلامت فرآورده های شیلاتی

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسنده

چکیده

اﻣﺮوزه در ﭘﺎﺳﺦ ﺑﻪ ﺗﻘﺎﺿﺎی ﻣﺼﺮف ﻛﻨﻨﺪﮔﺎن، ﺗﻮﺳﻌﻪ ﺑﺴﺘﻪ ﺑﻨﺪی ﻫﺎی ﺟﺪﻳﺪ ﺑﺎ ﻋﻤﻠﻜﺮد ﺑﻬﺘﺮ ﻧﻈﻴﺮ ﺑﺴﺘﻪ ﺑﻨﺪی ﻫﺎی ﻫﻮﺷﻤﻨﺪ از اﻫﻤﻴﺖ زیادی ﺑﺮﺧﻮردار اﺳﺖ. در بدو امر، هدف از بسته بندی نمودن مواد غذایی به طور همزمان افزایش زمان نگهداری و حفاظت از مواد غذایی در برابر خطر عوامل فساد درونی، بیرونی، اکسایشی و حمل و نقل آسانتر مواد غذایی بوده است اما به تدریج اهدافی از قبیل تضمین سلامت و کیفیت مواد غذایی (کنترل رشد میکروبها، به تاخیر انداختن اکسیداسیون، بهبود نظارت، حفظ طعم و بوی ماده غذایی)، سهولت استفاده و پایداری بسته بندی در کنار بازاریابی و فروش محصولات که به عنوان نقش ارتقائی بسته بندی می باشد اضافه شده است. استفاده از شناساگرها، سنسورها و بیوسنسورها در بسته بندی باعث ایجاد تحول در وظایف بسته بندی شده و منجربه ایجاد نوع جدیدی از بسته بندی ها به نام بسته بندی هوشمند شده است. این نوع بسته بندی در دهه های اخیر در کشور های توسعه یافته مورد استفاده قرار گرفته و هدف آن تضمین کیفیت، ایمنی و سلامت محصول می باشد. با توجه به اهمیت فرآورده های شیلاتی در سبد غذایی خانوار و از طرفی، فسادپذیری سریع این محصولات باعث گردید تا در این مطالعه، امکان استفاده از انواع بسته بندیهای هوشمند شامل شناساگرها (تازگی، یکپارچگی محصول، فساد ماده غذایی، ترشیدگی لپید، زمان و دما)، سنسور ها و بیوسنسورها در ارزیابی کیفیت، زﻣﺎن ﻣﺎﻧﺪﮔﺎری و اﻳﻤﻨﻲ فرآورده های شیلاتی از مزرعه (تولید) تا مصرف، مورد بررسی قرار گرفت

کلیدواژه‌ها