تغذیه ریزجلبک اسپیرولینا پلاتنسیس (Spirulina platensis)در صنعت آبزی‌پروری

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 بخش علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاوزی و منابع طبیعی آذربیجان شرقی

2 پژوهشکده اکولوژی دریای خزر، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ساری، ایران.

چکیده

تغذیه بخش چشمگیری از هزینه‌های پرورش آبزیان را به خود اختصاص می‌دهد لذا مدیریت مناسب استفاده از اقلام خوراکی کمک قابل توجهی به پرورش‌دهندگان مزارع آبزی‌پروری خواهد نمود. اسپیرولینا (جلبک سبز – آبی)، یک ریز‌جلبک تک‏سلولی میکروسکوپی است که در آب شیرین رشد بیشتری می‏کند و ساختاری ساده اما ترکیب پیچیده‏ای دارد. این جلبک منبعی از انواع مواد مغذی می‏باشد. علاوه بر این، منبع مهمی از رنگیزه‏های فتوسنتزی به نام فیکوسیانین است که دارای خواص بسیار قوی آنتی‏اکسیدانی و ضدالتهابی می‏باشد. عصاره اتانولی اسپیرولینا پلاتنسیس حاوی آلکالوئیدها، فلاونوئیدها، گلیکوزیدها، تانن‏ها، ترکیبات فنولی، استروئیدها و ساپونین‏ها می‌باشد. همچنین این جلبک به دلیل محتوای بالای اسیدهای چرب غیراشباع مورد توجه است زیرا بخش بزرگی از آن، از گاما-لینولنیک اسید تشکیل شده است. این جلبک دارای سطوح پایین‏تری از گلیسریدهای سرم و لیپوپروتئین‏هایی با چگالی کم می‏باشد که به عنوان یک محرک رشد، پروبیوتیک و تقویت‏کننده سیستم ایمنی در ماهی مطرح است. اسپیرولینا میکروجلبکی با ارزش اقتصادی بالاست و یکی از معدود جلبک‏هایی است که به دلیل عملکرد بالای فتوسنتزی، سرعت رشد سریع و سازگاری با محیط زیست، برای کشت در مقیاس بالا مناسب است. لذا به نظر می‌رسد استفاده از میکروجلبک اسپیرولینا پلاتنسیس در جیره آبزیان یک راهکار ارزشمند به جهت مدیریت هزینه تغذیه و بهبود عملکرد مزارع آبزی‌پروری باشد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات