مروری بر کاربرد ماکروجلبک های دریایی در کشاورزی و گیاهپزشکی

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری، گیاهپزشکی - حشره شناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

2 استاد، گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

3 گروه علوم باغبانی، مرکز تحقیقات گیاهان دارویی و محصولات ارگانیک، واحد میانه، دانشگاه آزاد اسلامی، میانه، ایران

چکیده

ماکروجلبک دریایی به عنوان یک منبع طبیعی از مواد آلی و معدنی به شمار می رود، که حاوی بیش از 60 ماده معدنی و 21 آمینواسید، چندین تنظیم کننده رشد گیاهی، مانیتول و ارگانیک اسید است. عاملی برای افزایش رشد، جذب مواد مغذی، مقاومت در برابر تنش های نامساعد گیاهان، حاصلخیزی خاک و فعالیت میکروبی است. ترکیبات شیمیایی موجود در جلبک ها به عوامل مختلفی مانند گونه ی جلبک، مدت زمان سکونت در اقیانوس، منطقه جغرافیایی برداشت، در معرض امواج بودن، مرحله رشد، تغییرات فصل، تغییرات سالانه، فاکتورهای فیزیولوژیکی و محیطی، دمای آب، شوری، اسیدیته و روش آنالیز نمونه بستگی دارد. تحقیقاتی مبتنی بر ترکیبات مشتق شده از جلبک دریایی در یک طیف گسترده ای از فعالیت های زیستی مانند ضدباکتری، ضدویروسی، آنتی اکسیدانی، ضدالتهاب، ضدقارچی و حشره کشی انجام پذیرفته است. با توجه به اینکه برخلاف کودها و سموم شیمیایی، پودر خشک یا عصاره های حاصل از جلبک های دریایی، دارای اثرات غیرمخرب زیست محیطی برای انسان، حیوانات و پرندگان می باشد لذا پیشنهاد می شود جهت دستیابی به کشاورزی پایدار و مدیریت آفات و بیماری ها این منبع غنی بیشتر مورد توجه و تحقیق قرار گیرد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات