خطر شکوفایی (خطر یوتریفیکاسیون ) ناشی از افزایش بار مواد مغذی در آب های مجاور محل استقرار پرورش ماهی در قفس

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان،موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات ، آموزش و ترویج کشاورزی، بندر عباس، ایران

2 مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتیکشور، سازمان تحقیقات و آموزش ترویج کشاورزی

3 ، مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتیکشور، سازمان تحقیقات و آموزش ترویج کشاورزی

4 معاون پژوهشی- پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس ودریای عمان

چکیده

احتمال رخداد شکوفایی ریزجلبکی در محل استقرار قفس ها و آب های اطراف آن یکی ازخطرات مهم دررابطه با مدیریت پرورش ماهیان در قفس محسوب می‌گردد. در تحقیق حاضر میزان خطر یوتریفیکاسیون (خطر شکوفایی جلبکی)، میزان غنی شدگی آب با مواد مغذی (یوتریفیکاسیون) و قابلیت دسترسی مواد مغذی (جهت مصرف فیتوپلانکتون ها) ناشی از پرورش ماهی در آب های مجاور محل استقرار قفس ها با آب های ساحلی دورتر از محل استقرار قفس ها طی یک دوره پرورش شش ماهه در منطقه قشم مورد مقایسه قرار گرفت. در مطالعه انجام شده محدوده تغییرات مربوط به شاخص های تروفیکی مقیاسی و غیرمقیاسی و ضریب کارایی تروفی به ترتیب برابر 23/5-75/3 ، 78/4-3 و 78/4- 3 بوده است. بر اساس شاخص های مورد مطالعه وضعیت تروفی درآب های محل استقرار قفس‌ها بالا ( در سطح مزوتروف بالا) و میزان خطر شکوفایی بالا و همچنین میزان قابلیت دسترسی جذب مواد مغذی توسط تولید کنندگان اولیه (فیتوپلانکتون ها) براساس ضریب کارایی تروفی نیز بالا بوده است. در صورتیکه درآب های دورتر از محل استقرار قفس‌ها (ایستگاه شاهد) وضعیت تروفی در حالت متوسط (در سطح مزوتروف) و خطر شکوفایی و میزان قابلیت دسترسی جذب مواد مغذی در سطحی پایین بوده است. استفاده از تکنولوژی های برتر و مدیریت صحیح، اصولی و علمی کیفیت آب و غذا علاوه بر کاهش اثرات زیست محیطی ناشی از اینگونه فعالیت ها می تواند درافزایش تولید، صادرات و ارزآوری بیشتر توسط این صنعت نقش بسزایی داشته باشد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات